Komentarze (0)
Żurek z jajkiem
Żurek z jajkiem - składniki:
Zakwas 0.5 litra
pietruszka; marchew i cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżka
kiełbasa 20 dag
olej 1 łyżka
jaja 6 sztuk
sól 1 łyżeczka
majeranek szczypta
pieprz czarny szczypta
Żurek z jajkiem - sposób przygotowania: Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć, zalać wodą i gotować 10 min. Dalej dodać zakwas, majeranek i pół opieczonej cebuli. Gotować 15 min. przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 1/2 cebuli przesiekać i przesmażyć razem z pokrojoną kiełbasą. Dodać do żurku pod koniec gotowania. Jajka ugotować na twardo i obrać oraz pokroić. Żurek podać w talerzu. Smacznego.